National Geographic shkrim për bunkerët e Shqipërisë

National Geographic i ka kushtuar një shkrim bunkerëve të kohës së diktaturës komuniste në Shqipëri, të cilët sot janë rikonceptuar si muze apo kafene.

“Diktatori paranojak ngriti me mijëra bunkerë ushtarakë, të cilët mes një të kaluare të izoluar dhe një të ardhme të rikonceptuar marrin jetën e re sot si muze, kafene dhe më shumë”, shkruan National Geographic.

“Numri i saktë i bunkerëve ushtarakë të shpërndarë anembanë Shqipërisë është i debatueshëm. Raporti varion nga rreth 175,000 deri në 750,000 nga bunkerët e mbushur me çimento apo çimento dhe çelik, të cilët kishin për qëllim ta mbronin këtë vend në Gadishullin Ballkanik në Evropën Juglindore. Sot, tre dekada që nga vdekja e diktatorit komunist Enver Hoxha, i cili sundoi nga viti 1944 deri në vitin 1985, qytetarët i shohin bunkerët e përhershëm si përkujtues të dhimbshëm të një të shkuare të vështirë. Sidoqoftë, shqiptarët, të shkathët nga natyra, po e shndërrojnë skenarin dhe po u japin objekteve jetë të re si restorante, bare, kafene dhe madje edhe muzeume”, thuhet në shkrimin e National Geographic. /ATA/

Pin It