
Shkencëtarët thonë që frutat dhe perimet, konkretisht 10 racione në ditë të rrit jetëgjatësinë.
Studimi, i kryer nga Kolegji Mbretëror i Londrës tha se kjo mënyrë e ushqyerjes mund të parandalojë 7.8 milionë vdekje të parakohshme çdo vit.
Përfundimet kanë dalë pasi janë analizuar 95 studime të ndryshme dhe mënyra e ushqyerjes së 2 milionë njerëzve.
Këto ushqime rezultuan që mund të ulnin rrezikun e zhvillimit të kancerit:
- Perimet e jeshilta (si p.sh spinaqi)
 - Perimet e verdha (si specat)
 - Perimet e familjes së lakrës (si p.sh lulelakra)
 
Frutat dhe perimet që parandalojnë sëmundjet e zemrës dhe goditjet në tru:
- Molla
 - Dardha
 - Qitrot (limoni, portokalli, mandarina, grejpfruti)
 - Sallatat
 - Perimet me gjethe jeshile (si marule)
 - Perimet e familjes së lakrës
 
Rezultatet, e publikuara tek Revista Ndërkombëtare e Epidemiologjisë, nxorën gjithashtu rrezikun e vdekjes së parakohshme.
Krahasuar me mosushqyerjen me fruta dhe perime çdo ditë, ata treguan:
- 200 g ulin rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare me 13%, ndërsa
 - 200 g ulin rrezikun e kancerit me 4%, ndërsa 800 g me 13%.
 - 200 g ulin rrezikun e vdekjeve të parakohshme me 15%, ndërsa 800 g me 31%.
 
Dr. Dagfinn Aune, një nga hulumtuesit shkencorë, thotë se frutat dhe perimet mund të ulin nivelet e kolesterolit, tensionin e gjakut dhe përmirësojnë qarkullimin e gjakut dhe sistemin imunitar,kjo për shkak të lëndëve të shumta ushqyese që ato përmbajnë.
“Për shembull, ato përmbajnë shumë antioksidues, që mund të parandalojnë dëmtimin e ADN-së dhe ulin rrezikun e zhvillimit të kancerit”.
“Megjithatë, shumë njerëz nuk konsumojnë as pesë racione (400 g) çdo ditë, siç rekomandohet nga Organizata Botërore e Shëndetit”.
Burimi: BBC dhe Gazeta Shëndeti
					


