Qëndroni sa më gjatë në këmbë, tre kilogramë më pak në vit

Qëndrimi për një kohë të gjatë ulur është një nga shqetësimet më të mëdha vitet e fundit për mjekët.

Një studim i bërë së fundmi ka llogaritur se një person që peshon 65 kg mund të humbasë deri në 10 kg në 4 vjet thjesht duke shmangur karrigen për 6 orë në ditë.

Ushqimi i balancuar dhe lëvizja e dimë që janë dy përbërësit bazë për t’u kthyer në formë dhe për të humbur disa kile. Por çfarë do të thotë lëvizja në shoqërinë e sotme? Sigurisht aktiviteti fizik, aerobi e shumë të tjera kjo në varësi të nevojave individuale dhe gjendjes së shëndetit, por gjithashtu kjo do të thotë të shmangia e mënyrës së jetesës ulur sa më shumë që të jetë e mundur.

Studimi

Këshilla për të qëndruar në këmbë sesa në vend të ulur është një nga më të shpeshtat nga ekspertët .Megjithatë, ndryshimi në konsumin kalorik midis qëndrimit në këmbë dhe ulur për disa orë në ditë ende nuk ishte i qartë. Një studim i rishikuar i botuar në gazetën Europiane të Kardiologjisë Parandaluese merr në konsideratë këtë çështje, duke theksuar efektet që mund të ketë qëndrimi në këmbë në jetën e një personi.

Deri në 10 kg në katër vjet

Autorët analizuan rezultatet e 46 studimeve nga gjithsej 1,184 pjesëmarrës dhe arritën në përfundimin se një person me 65 kg mund të humbasë deri në 10 kg në katër vjet, thjesht duke shpenzuar 6 orë në ditë duke qëndruar në këmbë sesa në vend i ulur.Kjo ndodh sepse personi harxhon më shumë energji e cila është një e mirë për trupin si në humbjen e peshës por dhe një e mirë shëndetësore.

Qëndrimi në këmbë, në fakt, ju lejon të digjni mesatarisht 0.15 kcal në minutë minutë më shumë se ulur (në femra 0.1 kcal / min dhe në meshkuj 0.19 kcal / min). Ky konsumin e energjisë, shumëzuar me 6 orë më parë, 54 kcal çdo ditë. Në një vit kjo do të thotë 2.5 kg më pak, ndërsa në qoftë se e ruani këtë zakoni ,për katër vjet ju do humbisni 10 kg e kjo fal qëndrimit në këmbë.

Efektet afatgjata

Mundohuni të qëndroni të paktën 6 orë në ditë në këmbë se 8 orë ulur, prandaj, është një mënyrë e thjeshtë për të luftuar një mënyrë jetese sedentare dhe për të humbur peshë, nëse keni nevojë. Këshilla për të ngritur dhe për të ecur herë pas here,ka qenë gjithmonë në zemër të rekomandimeve të ekspertëve për të luftuar jetën e ulur në zyrë, si dhe idenë për të bërë takime në natyrë duke ecur. Zakon i qëndrimit në këmbën mund të ketë efekte të rëndësishme afatgjata, sepse ndryshon mënyrën e jetesës së një personi. Zvogëlimi i një jetese të ulur nënkupton parandalimin e obezitetit dhe të gjitha problemeve që lidhen me të.

ATA

 

Pin It