Ruani shikimin e fëmijëve, 90 minuta në ditë jashtë në dritën natyrore

Miliona fëmijë janë në rrezik të dëmtimit afatgjatë të syve, sepse ata nuk kalojnë kohë të mjaftueshme jashtë në dritën natyrore, ka paralajmëruar një ekspert .

David Allamby, një oftalmolog dhe drejtor i Klinikës së Fokusit në Londër, thotë se mungesa e dritës së diellit po i lë të rinjtë në rrezik të miopisë.

Ekspozimi në diell e pengon këtë gjë, domethënë ata që qëndrojnë në ambiente të mbyllura duke luajtur në telefonat e tyre rrezikojnë miopi – gjë që mund të shkaktojë verbim. Paralajmërimi i tij vjen pas të dhënave tronditëse të publikuara nga Zyra për Statistikat Kombëtare, të cilat zbuluan se fëmijët shpenzojnë vetëm 16 minuta jashtë çdo ditë.

Allamby këshilloi që prindërit duhet të sigurojnë që fëmijët e tyre të veshur të kalojnë të paktën 90 minuta jashtë çdo ditë për të mbajtur vizionin e tyre të shëndetshëm.Duke folur ekskluzivisht në MailOnline, ai tha se shifrat e fundit të ONS janë shqetësuese sepse një numër i madh i fëmijëve janë në rrezik të humbjes së shikimit.

“Veprimi është i nevojshëm tani – fëmijët duhet të inkurajohen të ulin pajisjet e tyre të lëvizshme dhe të dalin jashtë dhe të luajnë. Shifrat tregojnë një numër në rritje të vzionit të shkurtër të shikimit i cili lidhet me ambientet e mbyllura.Ky brez ka dyfishin e sasisë së vizionit të shkurtër se sa prindërit ose gjyshërit e tyre, dhe shkallët e larta të miopisë janë një kusht potencialisht verbues “,u shpreh Allamby . Ai shtoi se marrja e fëmijëve jashtë për 90 minuta në ditë “në mënyrë dramatike” ul rrezikun e e miopisë.

Varësia nga telefonat celularë

Fëmijët tani thjesht shpenzojnë më shumë kohë brenda se gjeneratat e mëparshme.
”Varësi ndaj telefonave celularë dhe teknologjisë tek të rinjtë tregon se personat që vuajnë nga vështirësitë e syve vetëm sa po shtohen e përkeqësohen”,tha David Allamby.
Shumë vende të botës po hasen me një shpërthim të miopisë tek fëmijët.
Sipas statistikave të ONS, të cilat ishin të parat në llojin e tyre të mbledhura midis prillit 2014 dhe dhjetorit 2015,shifrat treguan se 14 dhe 15 vjeçarët ishin shkelësit më të këqij, duke shpenzuar mesatarisht vetëm 10 minuta çdo ditë jashtë.Megjithatë, një studim i National Trust në vitin 2016 sugjeroi se prindërit shpenzonin pothuajse dyfishin e kohës jashtë kur rriteshin, në krahasim me fëmijët e tyre.

Sa njerëz pritet të bëhen miop?

Gjysma e popullsisë së botës pritet të jetë miope në 30 vjet, sepse të rinjtë po shpenzojnë më pak kohë në dritën natyrore.
Shifrat tregojnë se rastet e miopisë midis 12 dhe 13 vjeçarëve në Mbretërinë e Bashkuar janë më shumë se dyfishuar që nga vitet 1960 dhe tani qëndrojnë në rreth 16.4 për qind.
Allamby tha se miopia mund të përparojë gjithashtu në sëmundje kërcënuese, të tilla si shkëputja e retinës ose glaukoma.

ATA

Pin It