Rreziku i tmerrshën që na vjen nga ndotja e trafikut

Grimcat e Ultranit, si ato të emetuara nga veturat me naftë hyjnë në qarkullimin e gjakut dhe grumbullohen në arterie, sipas studimeve të reja. Studimi ndihmon për të shpjeguar përse ndotja në ajër rrit rrezikun e atakut në zemër dhe goditjeve në tru – dhe sugjeron që përpjekjet për ta luftuar atë mund të jenë duke u përqëndruar në grimcat e gabuara, raporton New Scientist. Nanothërrmijat me bazë karboni janë të vështira për t’u zbuluar në trup. Kështu që për studimin, studiuesit në Universitetin e Edinburgut i kërkuan vullnetarëve të merrnin frymë në ajër të mbuluar me grimca të padëmshme. Brenda 15 minutash, këto shfaqeshin në gjakun e tyre – dhe ato ishin ende atje, në gjak dhe urin, edhe tre muaj më vonë.

Më pas, ata shqyrtuan indet e hequra nga lëkura e disa vullnetarëve të njohur për rrezikun e sëmundjeve të zemrës dhe zbuluan se grimcat ishin grumbulluar në pllakat yndyrore që “lyenin” enët e gjakut. Aktualisht, ndotja matet sipas niveleve të PM2.5: kjo nënkupton masën, për metër kub të ajrit, të grimcave që janë 2.5 mikronë në gjerësi ose më pak. Por nanogrimcat që arrijnë në qarkullimin e gjakut janë më të vogla se 2.5 mikronë – kështu që edhe kur nivelet e përgjithshme të PM2.5 janë të qëndrueshme ose në rënie, numri aktual i nanogrimcave të dëmshme mund të jetë duke u rritur. 

Pin It