‘I ftohti siberian’ ngrin ç’ti dalë përpara..

Kur flasim për vende të ftohta, i pari që vjen në mendje është Siberia. Pothuajse çdo gjë në Siberi mbulohet nga akulli e dëbora. Madje varkat dhe anijet janë ankoruar në bregun e lumit Yenisei, në z...

Penitentet, format e pazakonshme të borës

Penitentet janë formacioni më i pazakontë e borës, që mund të gjenden në lartësi jashtëzakonisht të larta mbi nivelin e detit. Ato formohen kur rrezet e diellit e shndërrojnë borën drejtpërdrejtë në ...

Temperaturat e ulëta, ngrijnë pjesërisht lumenjtë

Disa lumenj në qytete të ndryshme të vendit kanë ngrirë si rrjedhojë e temperaturave të ulëta. Temperaturat nën zero që pasuan reshjet e dëborës shkaktuan ngrica në të gjithë vendin. Kështu lumi Fan ...

Ecni si pinguin dhe nuk do të rrëshkisni në akull

Rrugët e ngrira të shkaktuara nga temperaturat e ulëta përbëjnë një rrezik për të rreshqitur. Shoqata e Ortopedëve në Gjermani ka këshilluar njerëzit që të ecin si pinguinët nëpër hapësirat me akull ...

Pamje nga Astana, qyteti më i ftohtë në botë

Pak kemi dëgjuar për Kazakistanin. Kryeqyteti i Kazakistanit, Astana njihet si qyteti më i ftohtë në botë. Aty temperaturat arrijnë deri në -52 gradë Celsius. Astana gjendet brenda rrezes së rrymave ...

Oymyakon, fshati siberian ku mbizotëron akulli

Një fshat i vogël në Siberi, i quajtur Oymyakon është vendi më i ftohtë i banuar në Tokë. Temperatura rekord e regjistruar në këtë vend është -67 gradë celsius. Mediat ndërkombëtare shkruajnë se, “te...