80 vitet e kolosit të letrave shqipe

Shkrimtari ynë i madh Ismail Kadare sot feston 80 vjetorin. Vepra e tij është përkthyer në  45 gjuhë të huaja ndersa ka  1000 botime në  botë. Akademia e Shkencave i ka kërkuar zyrtarisht Komitetit t...

Biblioteka Këlliçi, një shtëllungë dijeje

Biblioteka Këlliçi apo Tabaku në Shkodër ishte e pasur sidomos në libra në gjuhët e Lindjes në fillim të shekullit të 19-të. 150 vjet më parë ajo kishte mbi 3000 libra të dijeve të ndryshme dhe shumë...

Simbiozë qytetërimesh, pishtari i mesjetës

Bashkë me çlirimin e shumë vendeve, myslimanët ruajtën me fanatizëm dhe qytetërimin e vjetër të popujve të ndryshëm, si filozofinë e vjetër greke, përfituan nga kultura perse, indiane, kineze dhe një...

Po këtë e dinit?

Trupi i njeriut është një sistem tepër kompleks dhe shumë i ndërlikuar, që pavarësisht studimeve ende i befason studiuesit me të rejat që zbulojnë. Çdo vit, shkencëtarët publikojnë fakte të reja dhe ...

“Udhëtarja e nderit, edukimi në radhë të parë”

  Një kompani hekurudhore japoneze kishte planifikuar të mbyllë stacionin tre vjet më parë sepse nuk kishte udhëtarë përveç një vajze që shkonte në shkollë. Kompania vendosi që të vazhdojë aktiv...

Vendi që kujdeset për të ardhmen

Në Japoni… Ai që vjen herët në punë e lë makinën e tij në parking, me qëllim që ata që vijnë më vonë të kenë mundësi të arrijnë orarin e punës pa probleme! Në hyrje të Tokios ndodhet një banderolë e ...

Kadare, “Komandant i Legjionit të Nderit”

Shkrimtari i njohur, Ismailk Kadare, është nderuar me urdhrin “Komandant i Legjionit të Nderit” një nga dekorimet më të larta ta shtetit francez dhënë nga vetë Presidenti François Hollande. Bashkë me...