“Smog Tower” pastron ajrin dhe prodhon gurë për bizhuteri

tower smog

Ajri që thithim nuk është aq i pastër sa ishte dikur – dhe në shumë raste, ai është duke u përkeqësuar.

Sipas një studimi të fundit nga hulumtuesit në UC Berkeley, smogu vret rreth 4,000 njerëz çdo ditë në Kinë dhe në SHBA rreth 4 në 10 persona jetojnë në vendet që kanë nivele të lartë të ndotjes.

Për të ndihmuar në pastrimin e ajrin, projektuesi Holandez Daan Roosegaarde krijoi një pastrues ajri të quajtur “Smog Tower”. Pajisja thith ajrin përreth dhe çliron ajër të filtruar. Ajo mund të pastrojë më shumë se 30.000 metra kub ajër në orë.

Projekti, i cili është financuar nga Kickstarter, mori rreth tre vjet kërkim dhe zhvillim, dhe Roosegaarde do e nxjerrë makinën e tij të pastrimit të ajrit në shtator në Roterdam.

Kjo makinë do të përhapet shumë shpejt në shumë qytete të Kinës sepse niveli I ndotjes së ajrit është shumë I lartë.

Sipas faqen e internetit Roosegaarde së, pastrues ajri është krijuar posaçërisht për t’u përdorur në parqe publike si një soultion lokal për cilësinë e ajrit, kështu që ka të ngjarë të jetë i ndotur në parqet publike, si ajo e bën rrugën e tij të gjithë vendin.

Por kjo makineri ajri nuk ka për detyrë vetëm të pastrojë smogun, ajo gjithashtu përdoret për të bërë bizhuteri.

Grimcat e imta të karbonit që kulla mbledh mund të kondensohen për të krijuar “gurë” që mund të vendosen në bizhuteri si unaza dhe varëse. Secili prej gurëve të vogjël është e barabartë me 1,000 metra kub ajër të ngjeshur.

Ndërsa prototipi do të jetë në Kinë këtë vjeshtë, Roosegaarde synon që pajisjen e pastrimit ta shpërndajë edhe në Mexico City, Paris dhe Los Angeles.

carbon gem smog gem tower 1

Pin It