Mendjemprehtësia e gjyshit…

Me të u takuam në bahçen e xhamisë ku kishim shkuar së bashku me shokët e grupit. Po bëhej gati të merrte abdest për të falur namazin e xhumasë. Na e ktheu përshëndetjen me një buzëqeshje të ëmbël. M...

Fatura e syve

Një të moshuari iu veshën sytë dhe për disa ditë e humbi shikimin. Pasi u vizitua tek doktori ai i propozoi një operacion të lehtë dhe ashtu ndodhi. Pas operacionit sigurisht i erdhi shikimi dhe dokt...

Katër stinët e pemës, jetës…

Një burrë kishte katër fëmijë. Ai dëshironte që fëmijët e tij të mos i gjykonin gjërat me nxitim, prandaj i ftoi ata të bënin një udhëtim për të parë një pemë në një vend të largët. Secili prej tyre ...

Milingona e zgjuar

Një ditë Profeti Sulejman e pyet milingonën për sasinë e ushqimit që ajo konsumonte brenda vitit. – “Unë gjatë një viti ha një kokërr gruri.”,  i thotë milingona. Për të vërtetuar se përgjigja që i d...

Hidhe kripën në ujin e jetës…

Gjithçka që ndodhte në jetën e të riut e bënte të ndihej i pashpresë. Në një nga ato ditë kur shpresa pothuaj po venitej tërësisht, ai vendosi të shkojë tek mësuesi i tij i urtë dhe i mençur. Me të m...

Sy që nuk e shohin të mirën…

Në një tregim simbolik, thuhet se një ditë, dielli nuk lindi në një qytet. Atë mëngjes si çdo ditë, bujqit dolën për të shkuar në ara, por errësira i gozhdoi. Fëmijët u ngritën të shkojnë në shkolla,...

Thjeshtësia te ai ishte në thellësi marramendëse…

I dërguari i Zotit ishte një njeri me një modesti të jashtëzakonshme. A nuk është modestia simboli i madhështisë të të mëdhenjve, sikur është mburrja e vetëpëlqimi simbol vogëlsie te të vegjlit? Ai r...

Gjuha e përbashkët

Një herë një njeri u dha ca para katër personave. “Me këto merrni diçka për të ngrënë” i tha. Pasi i morën paratë, njëri prej tyre i cili ishte nga Irani tha: -Unë me këto do të blej “engur”. Tjetri ...

Urtësia e ditës së Ashures

Dita e ashures përkon me një sërë ngjarjesh të shënuara në historinë e njerëzimit. Në lidhje me këtë, imam Gazali thotë: “Për epërsitë e kësaj dite na kanë ardhur shumë informacione. Sipas tyre, në k...