Lutja, është një sonatë e ëmbël…

Lutja është adhurim. Lutja është bërthama, ajka e përkushtimit. Lutja është emri i kthimit e drejtimit total nga Zoti. Kur flitet për adhurim, është e pamundur të mos përdoret lutja. A nuk urdhëron A...

Simbiozë qytetërimesh, pishtari i mesjetës

Bashkë me çlirimin e shumë vendeve, myslimanët ruajtën me fanatizëm dhe qytetërimin e vjetër të popujve të ndryshëm, si filozofinë e vjetër greke, përfituan nga kultura perse, indiane, kineze dhe një...

Katër urtësitë e sures Kehf

E keni pyetur ndonjëherë veten pse Profeti Muhamed a.s na ka kërkuar të recitojmë suren Kehf çdo të premte? Kjo sure përmban 4 histori. Njerëzit e shpellës Është historia e disa djelmoshave që jetoni...

Histori frymëzuese/Peshkarexha u kthye…

Para disa vitesh, në një fshat të vogël të Holandës, në një nga netët e ftohta, tipike të këtij rajoni, stuhia, erërat e forta, rrufetë dhe shiu i madh, ia përmbysën peshkarexhën njërit prej peshkata...

Edukimi i aftësive tona të lindura dhe ekulibri ndjesor

Detyra dhe qëllimi kryesor i jetës njerëzore është të kërkojë kuptimin e saj. Përpjekja për ta arritur këtë, e njohur si edukim, është një proces përsosjeje përmes së cilës ne fitojmë në dimensionet ...

E meta që sjellë dobi…

Një kopshtar kishte dy enë uji, secilën të varur në dy skajet e një shufre që mbante të mbështetur në qafë. Njëra nga enët kishte një çarje, ndërsa ena tjetër ishte e përkryer, pa asnjë defekt dhe e ...

Zëri i ëmbël i Hz. Bilalit

Bilal ibn Rabah lindi si biri i një skllavi etiopian të quajtur Rabah. Për shkak të lëkurës me ngjyrë të zezë, ndonjëherë thirrej edhe si Bilal al-Habeshi (etiopiani). Kur ishte fëmijë, ai iu shit si...

Ai (s.a.s) pikturoi botën, me fjalët e tij…

Në Arabinë e lashtë, elokuenca përcaktonte pozitën e individit në shoqëri. Gjuha arabe është e pasur me nuanca e ngjyrime kuptimore. Arabët konkurronin me njëri-tjetrin në thurjen e bukur të fjalëve,...

Tabloja e harmonisë…

Ndjenja e adhurimit tek njeriu është një veçori që e shtyn njeriun ta njohë Zotin. Nga njëra anë, njeriu sheh pamje e tablo që do të shërbenin si argument i ekzistencës së Individualitetit që ka krij...

Mos e humb premtimin e pranverës tënde…!

Ishte një njeri i cili ishte katër djem. Ai dëshironte që bijtë e tij të mësonin të mos i gjykojnë gjërat shumë shpejt. Kështu që ai i dërgoi ata në një vend të largët për të parë një pemë dardhe. Dj...