Shpallen fituesit e Fondit të Përkthimit për vitin 2018

Ministria e Kulturës, në vijueshmëri të politikave mbështetëse në fushën e letrave, ka shpallur listën e fituesve të Fondit të Përkthimit nga Gjuha Shqipe në Gjuhë të Huaj për vitin 2018.

Fondi për Përkthimin nga Gjuha Shqipe në Gjuhë të Huaj, i themeluar në vitin 2015, dëshmon në të tretin vit për vëmendjen e Ministrisë së Kulturës në promovimin dhe mbështetjen e përkthimit të letërisës shqipe në gjuhë të huaj.

Gjatë këtyre viteve janë mbështetur 11 përkthime të veprave të autorëve të rëndësishëm të letrave shqipe si: Fatos Kongoli, Luljeta Lleshanaku, Bashkim Shehu, Ridvan Dibra, Stefan Çapaliku, Ardian Vehbiu, Mira Meksi, e të tjerë.

Fondi për Përkthimin nga Gjuha Shqipe në Gjuhë të Huaj shërben gjithashtu për mbështetjen e përkthyesve të huaj që përkthejnë nga gjuha shqipe, për nxitjen e interesit të tyre për letërsinë shqipe dhe për lehtësimin e kostove të botimit të shtëpive të huaja botuese.

Gjatë këtyre tre viteve janë vënë në dukje dhe vlerësuar për bashkëpunimin përkthyesit e huaj si Esperanza Roces Gonzales, Evelyne Noygues, Caterina Zuccaro, Lucia Paprckova, Anna Couthures, Valentina Notaro, etj.

Përmes këtij Fondi Ministria e Kulturës kujdeset gjithashtu për të vendosur standardin e respektimit të së drejtës së autorit si një nga kushtet e domosdoshme për t’u përzgjedhur.

Nga 10 aplikime të shtëpive botuese e përkthyesve, u përzgjodhën 6 prej tyre të cilët kaluan me sukses fazën e seleksionimit dhe vlerësimit nga kolegjiumi i ngritur për shqyrtimin e dosjeve.

Brenda 10 ditëve nga dita e shpalljes së fituesve, do të kontaktohen shtëpitë botuese të përzgjedhura për të caktuar afatin e nënshkrimit të kontratës.

Fituesit janë si më poshtë:

  1. Shtëpia Botuese: Rubettino Editore

Titulli i librit: “Kinostudioja “Shqipëria e Vjetër” ;

Autori: Gëzim Qëndro

Përkthyesi: Caterina Zuccaro

 

  1. Shtëpia Botuese: Besa Editrice

Titulli i librit: “Piramida e shpirtrave”

Autori: Virgjil Muçi

Përkthyesi: Ada Prizreni

 

3 Shtëpia Botuese: Edizioni Controluce

Titulli i librit: “Në botën e arbëreshëve të Italisë”

Autori: Eqrem Çabej

Përkthyesi: Silvia Storti

 

  1. Shtëpia Botuese: Rubettino Editore

Titulli i librit: “Loja, shembja e qiellit”

Autori: Bashkim Shehu

Përkthyesi: Paolo Rago

 

  1. Shtëpia Botuese: Plethora Editions

Titulli i librit: “Fluturimi mbi teatrin e Kosovës”

Autori: Jeton Neziraj

Përkthyesi: Eleana Zhako

 

  1. Shtëpia Botuese: Salento Books

Titulli i librit: “Qyteti plak”

Autori: Saimir Muzhaka

Përkthyesi: Valentina Notar

Ata

Pin It