UKT ndër bizneset më fitimprurëse, 686 mln lekë nga taksat në 2015

UKT

Ujësjellës Kanalizime Tiranë rezulton ndër bizneset më fitimprurëse midis kompanive shtetërore dhe private gjithashtu. Sipas Monitor, UKT regjistroi normën e fitimit bruto në masën 23% për vitin 2015, duke i sjellë shtetit 686 milionë lekë fitim nga taksat.

Referuar fitimit vjetor, UKT renditet e katërta midis kompanive shtetërore pas OSHEE, KESH dhe OST, ndërsa e 22-ta mes 200 kompanive me fitimet më të mëdha në vend për vitin 2015. Sipas të dhënave nga tatimet gjatë vitit 2015 UKT shënoi një rritje të fitimeve me 30% krahasuar me vitin 2014, ndërsa xhiroja vjetore arriti në 3 miliardë lekë ose 22 milionë euro.

Sipas bilancit të vitit 2014, vlera e aktiveve afatgjata materiale të UKT është 11.3 miliardë lekë, ndërsa vlera e huas afatgjatë të Ujësjellësit është 5.7 miliardë lekë.

Së fundmi Kryetari i Bashkisë së Tiranës, Erion Veliaj, njoftoi nxjerrjen në shitje të UKT, duke deklaruar se privatizimi i ndërmarrjes do t’i shërbejë furnizimit më të mirë të qytetarëve me ujë të pijshëm. Veliaj tha se Bashkia e Tiranës do të sigurohet të marrë ofertën më të mirë midis kompanive të interesuara.

Megjithatë nuk dihet se si do të ndikojë privatizimi i UKT në të ardhurat e pushtetit vendor dhe shërbimin ndaj qytetarëve. Aksionet e UKT-së zotërohen 82.5% nga Bashkia e Tiranës, 14.6% nga Bashkia e Kamzës dhe 2.9% nga Bashkia e Vorës.

Pin It