Vezët janë shumë të shijshme dhe të rëndësishme për shëndetin pasi përmbajnë proteina dhe një numër të madh vitaminash e mineralesh.
Vezët mund të gatuhen në shumë mënyra,nga të cilat varet edhe tretshmëria. Vezët e ziera janë më të dobishme, ndërsa të skuqura humbin sasi të konsiderueshme të albuminave.
Si t’i ruajmë vezët?
Vezët e freskëta në frigorifer mund të qëndrojnë katër deri në pesë javë. Lëvozhga është “linja e parë e mbrojtjes”, prandaj kini kujdes të mos thyhen.
Vezët me lëvozhgë të thyer nuk janë për t’u ngrënë. Afati i ruajtjes së vezëve të ziera varet nga ajo a janë të ziera pak apo shumë.
Vezët e ziera shumë prishen më shpejt se ato të freskëta, sepse gjatë zierjes fshihet mbështjellësi mbrojtës, duke qëruar poret në lëvozhgë dhe duke u hapur për t’u futur bakteret.
Dy orë pas zierjes, vezët duhet të vihen në frigorifer për të qëndruar të freskëta deri në një javë.
Te vezët e ziera mirë, e verdha e vezës është e fortë. Shpesh me nuancë të butë në të gjelbër që shkaktohet nga sulfuri dhe hekuri, i cili shpërthen në sipërfaqe kur vezët janë tepër të ziera. Kjo nuk ndikon në shije, por janë të përshtatshme që vezët të qërohen më lehtë.